Tosty francuskie na słono
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Tosty francuskie – nazwa dania brzmi szykowanie – a okazuje się, że to danie nie raz ratowało nas w sytuacji gdy w domu znajduje się tylko stary chleb i jajka. Owszem tosty francuskie przyrządzić można na wiele sposobów – mogą być na słodko z chałką i powidłami, mogą być ordynarne czyli chleb, jajko i keczup oraz możemy stworzyć coś pomiędzy – jak Karol wczoraj o północy. Wyszły pyszne!
Tosty francuskie na słono – składniki
- 3 kromki chleba lub bułki – nawet lepiej jak pieczywo nie jest super świeże
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka śmietanki 30%
- szczypta soli i pieprzu
- kawałek masła i odrobina oleju do smażenia
- dodatkowo (tym razem poszalałem składniki wymienione poniżej może i nie są konieczne, ale tosty wyszły naprawdę super!)
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Tosty francuskie na słono – przepis
- Roztrzepujmy jajka z mlekiem i śmietanką w misce.
- Dodajemy sól, pieprz oraz starty parmezan i natkę pietruszki.
- Moczymy kromki chleba w przygotowanej mieszance, obracając kromki co jakiś czas, aż całe jajko się wchłonie.
- Smażymy chleb na rozgrzanym tłuszczu zlewając na każdą z kromek resztę pozostałych roztrzepanych jajek.
- Smażymy z obu stron do uzyskania smakowitego złocistego lekkiego zrumienienia.
Najlepiej smażyć je na maśle – aromat będzie idealny. Smacznego! Osoby chcące sprofanować te wytworne tosty mogą użyć keczupu.
Sprawdzone, bardzo dobre, choc ja dodalam troszke wiecej mleka 😉
super są też z cynamonem lub/i wanilią 🙂