Zielone curry z kurczakiem i warzywami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

azjatycka

Mój przepis na wyśmienite curry zawierające wszystkie cudowne smaki świata. Przepis jest nieco pracochłonny – bo wszystko robimy od podstaw – ale warto, po stokroć warto. Chociaż raz zróbcie pastę curry od zera – to może być ryzykowne bo nigdy więcej nie przygotujecie curry ze słoika na szybko. Podstawą pasty jest kumin, ziarna kolendry, zielone chilli, imbir, cebula i czosnek. Do sou dodaję liście limonki i trawę cytrynową – a całość skrapiam sosem rybnym. Całość posypcie sporą garścią liści kolendry.

Zielone curry z kurczakiem i warzywami – składniki:

  • 700 gramów piersi z kurczaka
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 2 cukinie lub 1 spory kabaczek
  • 200 gramów fasolki szparagowej
  • mleko kokosowe 1 puszka (do gotowania w nim kurczaka i zagęszczenia sosu)
  • 3 liście limonki
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka lub bulionu z rozpuszczonej kostki rosołowej
  • opcjonalnie garść małych kukurydz (baby corn)
  • pół pęczka kolendry do posypania
curry przepis
curry przepis

 

Składniki na pastę curry

  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • pół łyżki kuminu lub kminu (nasion)
  • 3 zielone chilli – lekko pikantne
  • 3 łyżeczki brązowego cukry lub cukru palmowego w bryle
  • 1 łyżeczka soli – resztę dosolić sosem rybnym
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 4 łyżki liści kolendry
  • 10 listków mięty
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • odrobina oleju
  • sos rybny 4 łyżki
  • trawa cytrynowa – można ją ugnieść z pozostałymi składnikami, ale ja wolę dorzucić całą laskę trawy cytrynowej do sosu.

Zielone curry z kurczakiem i warzywami – przepis krok po kroku

  1. Dużą puszkę mleka kokosowego przelać przez sitko, żeby oddzielić część gęstą od rzadkiej. W części rzadkiej ugotować pierś z kurczaka, dolać do gotowania 3/4 szklanki bulionu, listków limonki (mam mrożone) i opcjonalnie kilka liści curry ja dodaję suszonych. Gotować około 30 minut. Następnie wyjąć mięso do przestygnięcia.
  2. W międzyczasie przygotować pastę curry – na patelni uprażyć nasiona kolendry i kuminu. Wszystkie składniki: chilli, cebulę, cukier, sól, sos rybny, czosnek, imbir, mięta, kolendra, prażone ziarna kolendry i kuminu oraz gałkę muszkatołową ugnieść w moździerzu, wcześniej cebulę i imbir drobno posiekać. Opcjonalnie można użyć blendera – ja jednak curry traktuję z namaszczeniem i tłukę wszystko żmudnie w moździerzu. Możecie zrobić 2 z więcej składników i trzymać w słoiku pastę na czarną godzinę – czyli jak najdzie Was nagła ochota na najlepsze curry – po prostu użyjcie własnoręcznie robionej pasty.
  3. Na patelnię wlejcie 4 łyżki bulionu i dodajcie połowę przygotowanej pasty curry. Podsmażcie do momentu, w którym poczujecie zapach curry w całym domu czyli jakieś 5 minut. Dodać laskę trawy cytrynowej i kilka liści limonki.
  4. Dolać na patelnię szklankę bulionu z mlekiem kokosowym z gotowania kurczaka a następnie dorzucić słodkie ziemniaki i cukinię.
  5. Po około 10 minutach dodać pokrojoną pierś z kurczaka i dusić w sosie około 15 minut.
  6. Dodać drugą część pasty curry i fasolkę szparagową.
  7. Smażyć jeszcze 10 minut, następnie dodać gęstą część mleka kokosowego, która cudownie zagęści sos.
  8. Na koniec opcjonalnie doprawić sosem rybnym, cukrem i chilli – ja lubię ostre curry więc na koniec dorzucam zazwyczaj więcej chilli a całość posypuję oprócz kolendry plasterkami świeżej papryczki chilli.
CZYTAJ  Karkówka po królewsku

Curry podaję z białym ryżem Basmati.

zielone curry
Zielone curry z kurczakiem i warzywami
5/5 - (5 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *