Paszteciki z kapustą i grzybami
Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
20 min.
Łączny czas:
1 godz. 5 min.
Ilość porcji:
8-10
Stopień trudności:
trudne
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Paszteciki przepis na wspaniałe, delikatne i chrupiące wigilijne paszteciki, najlepsze są na ciepło i muszę przyznać, że nie zdążyły wystygnąć bo od razu zniknęły. Przepis na to wspaniałe danie i jego przygotowanie zawdzięczamy Julce. Ustaliliśmy już, że będą towarzyszyły każdemu naszemu spotkaniu. Owszem są trochę pracochłonne ale warto powałkować ciasto i smażyć aromatyczną kapustę z pieczarkami gdyż są niesamowicie dobre.
Paszteciki z kapustą i grzybami – składniki
Ciasto:
- 4 żółtka
- 120 g masła – miękkiego
- 8 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka 2%
- 350g mąki pszennej lub tortowej
- szczypta soli
- Nadzienie czyli pasztecikowy farsz:
- 300g pieczarek lub innych super smacznych grzybów
- 500g kapusty kiszonej
- garść suszonej żurawiny (lub innych suszonych owoców)
- 3/4 szklanki wody
- 0,5 obranego jabłka
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1 łyżka sos sojowy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka kminu (cały lub tarty) nasiona kminu też świetnie nadadzą się do posypania pasztecików.
Paszteciki z kapustą i grzybami – przepis
- Na oliwie zeszklić posiekaną w kostkę cebulkę, następnie dodać przepłukaną i odsączoną kapustę, całość przyprawić kminkiem, solą, pieprzem i cukrem.
- Dusić powoli około 15 minut, następnie dodać jabłko i posiekane grzyby, dusić od czasu do czasu mieszając, na koniec dodać żurawinę lub co tam chcecie i poddusić.
Paszteciki – przepis na ciasto:
- Drożdże zmieszać z cukrem i zalać ciepłym mlekiem, odstawić na około 10 minut.
- Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wlać rozrobione drożdże, następnie dodać żołtka i powoli wyrabiać jednolitą masę, wyrobione, sprężyste ciasto rozwałkować w razie potrzeby podsypując mąką.
- Ciasto najlepiej pociąć na długie pasy, które wypełnia się farszem, z których później zawija się długie rulony. Gotowe długie pasy należy poprzecinać nożem lekko na skos – powstaną urocze paszteciki, pozostaje już tylko przesmarować ciasto żółtkiem i posypać np. kminkiem lub ziarnami sezamu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopnia na około 20 minut.
Do tego odrobina czerwonego barszczu i zaczyna być idealnie.