Zupa krem z pora i ziemniaków
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Krem z porów przepis na delikatną, subtelną zupę z porów. Jej wykonanie jest bardzo łatwe i nie zajmie Wam więcej niż 25 minut. Ta zupa ma w sobie coś – wciągający aromaty warzyw, na czele których dumnie pręży się por. Por to bardzo zdrowe warzywo – poprawia wygląd skóry dzięki zawartej witaminie A i E, działa oczyszczająco na organizm, obniża cholesterol i wzmacnia odporność – por to idealne warzywo na jesień i zimę. Uwielbiam jego delikatny smak. Polecam też doskonałe danie z tego warzywa: przepis na pora w szynce.
Zupa krem z pora i ziemniaków – składniki
- 4 dorodne pory
- 1 duża cebula
- 1 marchew
- 4 ziemniaki
- 1,5 – 2 litry bulionu warzywnego lub z kurczaka (ewentualnie z kostki rosołowej)
- masło, a najlepiej klarowane masło do smażenia cebuli i porów
- sól, pieprz, odrobina chilli
- szczypior do podania
- grzanki lub grissini (włoskie paluszki) do podania
Zupa krem z pora i ziemniaków – przepis
- Cebulę posiekać na drobną kostkę i zeszklić na maśle klarowanym.
- Pora umyć i obrać z pierwszej, zewnętrznej warstwy liści. Odkroić zielone liście – do zupy użyjemy białych i lekko zielonych części pora. Pokroić na plastry i dorzucić do cebuli. Smażyć około 10 minut. Następnie zalać bulionem (bulion powinien minimalnie przykryć warzywa)
- Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, dorzucić do bulionu.
- Obrać marchew i dodać ją do zupy w całości lub w kilku dużych częściach – marchwi nie miksujcie bo zmieni kolor zupy, jej lekko słodkawy aromat przyda się w czasie gotowania.
- Gdy ziemniaki będą miękkie zupę (oprócz marchwi) należy zmiksować na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty dolejcie bulionu. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną chilli.
- Jeśli lubicie bardziej treściwe zupy możecie dodać śmietanę lub kostkę topionego serka – będzie pysznie.
- Zupę serwować można ze szczypiorkiem i grzankami lub grissini (pszenne włoskie paluchy).