Wołowina duszona w czerwonym winie
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Łączny czas:
40 min.
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Pieczeń wołowa czyli idealne danie na wyjątkową okazję. Pieczeń wołowa tylko brzmi jak trudne danie – nie ma nic prostszego niż wspaniała, lekko krwista pieczeń w sosie z czerwonego wina. Oczywiście sekretem jest podsmażanie mięsa przed pieczeniem – żeby zamknąć jego pory, a tym samym zachować całą soczystość w środku. To wytrawne danie doskonale komponuje się z prostym sosem z czerwonego wina, no i oczywiście z winem wytrawnym do popicia. Jeśli chcecie możecie użyć innej części wołowiny – pieczeń będzie twardsza ale równie smaczna, przepis jest taki sam niezależnie od rodzaju mięsa. Jako sałatkę proponuję tartego selera z odrobiną cytryny, octu winnego i soli lub blanszowaną zieloną fasolkę. Polecam też wspaniały sos z zielonego pieprzu.
Wołowina duszona w czerwonym winie – składniki:
- co najmniej pół kilograma polędwicy wołowej
- pieprz, oliwa
Do sosu:
- pół butelki czerwonego wytrawnego wina
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz, cukier
Wołowina duszona w czerwonym winie – przepis:
- Polędwicę umyć i wytrzeć do sucha. Nasmarować oliwą i grubo mielonym czarnym pieprzem. Na rozgrzanej patelni najlepiej ze stali nierdzewnej (będziemy ją ostro skrobać, żeby przygotować sos) podsmażyć mięso z każdej strony – chodzi o to, żeby lekko się zrumieniło.
- Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut – ja używam termometru – mięso powinno osiągnąć 56 stopni w środku.
- Mięso po pieczeniu powinno odpocząć co najmniej 10 minut – dzięki temu soki nie wypłyną natychmiast po przekrojeniu.
Sos do pieczeni:
- Na patelnię rozgrzaną po smażeniu wołowiny wlać pół butelki czerwonego wytrawnego wina i odskrobać przypalone do dna aromatyczne cząsteczki mięsa. Powoli odparowywać sos.
- Dodać drobno pokrojony rozmaryn, sól, pieprz i 2 łyżki cukru.
- Mieszać sos powoli go redukując.
- Wołowinę pokroić na średniej grubości plastry i serwować z aromatycznym sosem z czerwonego wina.