Pulpety w sosie pieczarkowym
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Pulpety w sosie pieczarkowym z dodatkiem suszonych grzybów i śmietany to obiad doskonały. Warto samodzielnie zmielić mięso z łopatki lub szynki wieprzowej – pulpety będą chude i delikatne. Dodajcie obfitą garść natki pietruszki – danie zyska świeżość i niepowtarzalny, głęboki aromat. Warto podsmażyć do sosu cebulę – ona doskonale podkreśla smak pulpetów.
Pulpety w sosie pieczarkowym – składniki:
- 1kg mięsa mielonego (najlepiej własnoręcznie mielonego – polecam szynkę lub łopatkę wieprzową)
- 1 cebula (do dodania do mięsa)
- sól, pieprz, majeranek
- 1 sucha bułka (uprzednio namoczona)
- 1 jajko
- 2-3 ząbki czosnku
- mąka do obtoczenia pulpetów
- bulion do gotowania pulpetów – może być z grzybowej kostki rosołowej
Do sosu pieczarkowego:
- 1 spora cebula
- 0,5 kg pieczarek
- kilka suszonych grzybów leśnych
- garść natki pietruszki
- 100 gramów śmietany 18%
- odrobina soku z cytryny
- mączna zasmażka (mąka i masło) – opcjonalnie jeśli sos wyjdzie zbyt rzadki
- sól, pieprz, kilka listków rozmarynu
- oczywiście bazą jest bulion z gotowania klopsów
Pulpety w sosie pieczarkowym – przepis
- Mięso zmielić w maszynce (średnie oczka), dodać czosnek, posiekaną cebulę, sól, pieprz, majeranek, jajko i jedną namoczoną i odciśniętą pszenną bułkę.Dokładnie wymieszać składniki. Na tym etapie proponuję usmażyć testowo 1 mały kawałek mięsa i posmakować czy jest odpowiednio przyprawiony.
- Zagotować bulion warzywny lub bulion z kostki rosołowej – do klopsów w sosie pieczarkowym polecam bulion grzybowy (np. z kostki).
- Mięso uformować w pulpety, obtoczyć w mące i wrzucić do gotującego się bulionu. Do bulionu dorzucić suszonych grzybów. Gotować około 30 minut – w zależności od wielkości klopsów. Odlać do osobnego garnka nadmiar bulionu. Bulion będzie bazą do sosu – musicie ocenić ile chcecie otrzymać sosu.
- Na patelni podsmażyć cebulę z pokrojonymi w plasterki pieczarkami.
- Dodać pieczarki do klopsów i bulionu – pogotować 10 minut, żeby smaki się połączyły. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem. Zaprawić 18% śmietaną i odrobiną soku z cytryny. Jeśli chcecie dużo, pysznego, gęstego sosu dodajcie maślano-mącznej zasmażki, która wzbogaci i zagęści sos.
Całość posypać posiekaną natką pietruszki, jeść pulpety do upadłego – są przewspaniałe.