Minestrone – włoska zupa jarzynowa
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
włoska
Minestrone to włoska zupa z sezonowych warzyw, nie ma dokładnego przepisu na tę pyszną zupę – jej skład zależy od sezonu (dostępność określonych warzyw), od regionu Włoch (niektórzy podają ją z ryżem, inni z makaronem lub grzankami). Dla mnie to typowa zupa „na winie” czyli do garnka wpada to co nawinie się w lodówce. Jest klika podstawowych składników: biała fasola, cukinia, pomidory i seler – resztę składników traktujcie luźniej.
Minestrone – składniki
- Bulion warzywny lub drobiowy (ja gotowałam bulion na udku z indyka) około 2 litry
- 2 marchwie
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 korzeń pietruszki
- 1 puszka białej fasolki
- pół cebuli
- kawałek pora
- 1 pieczona papryka czerwona
- garść fasolki szparagowej
- garść zielonego groszku
- 1 cukinia
- puszka pomidorów (lub 4 świeże pomidory)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, bazylia, oregano, lubczyk, cząber, słodka i ostra czerwona papryka
- liść laurowy, ziele angielskie
- kilka liści kapusty lub szpinaku dodanych na koniec gotowania (opcjonalnie)
- 150 gramów drobnego makaronu (można gotować w zupie – ale polecam osobno – zupa pozostanie klarowna i dodacie tyle makaronu ile lubicie w porcji)
- oliwa z oliwek
Minestrone – przepis
- Mięso zalać zimną wodą i gotować powoli około godziny, następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie i cebulę – gotować kolejną godzinę. Można użyć też bulionu warzywnego lub tego z kostki rosołowej – jeśli zupa ma być ekspresowa.
- Do bulionu dodać białą fasolkę (może być z puszki).
- Marchew, pietruszkę, por, seler drobno pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek przez 10 minut. Pod koniec smażenia dodać 2 ząbki czosnku. Warzywa wrzucić do bulionu.
- Paprykę posmarować oliwą lub olejem i podpiec w piekarniku przez 15 minut – wydobędzie to głęboki, słodki smak papryki i ułatwi jej obranie. Dorzucić paprykę do bulionu.
- Gdy marchew zmięknie można dodać do zupy pokrojoną cukinię i puszkę pomidorów.
- Po 10 minutach dodać fasolkę szparagową i groszek (ja użyłam mrożonych).
- Doprawić zupę przecierem pomidorowym, solą, pieprzem, ziołami i papryką w proszku, ja równoważę też smak odrobiną cukru.
- Osobno ugotować drobny makaron i dodać solidną garść makaronu do każdej porcji.
- Opcjonalnie można pod koniec gotowania minestrone dodać kilka liści kapusty lub szpinaku. Niektórzy dodają też ziemniaki – ja jednak zrezygnowałam z nich na rzecz makaronu.
Ta warzywna zupa to witaminowa bomba smaku.
Bardzo smaczna zupka. Minestrone najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki przegryzą się. Ja zrobiłam zamiast makaronu z kaszą jęczmienną perłową. Można robić bez kaszy i makaronu, ale zmiksowaną. bardzo fajna i zdrowa popitka.