Bakłażan zapiekany z serem mozarella i pomidorami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Bakłażan zapiekany to świetna przekąska, którą przygotujecie w mniej niż pół godziny. Bakłażan z pomidorami i serem mozzarella to idealna przystawka lub przekąska na letni, ciepły dzień. Aby podkreślić smak warzyw i sera dodaję kilka listków bazylii – dzięki temu danie pachnie jak wieczór spędzony na tarasie w Rzymie.
Oczywiście jak zwykle (może ja mam obsesję?) trzeba warzywa podsmażyć przed zapiekaniem – pomidor stanie się słodszy, a bakłażan zmięknie i da się go złożyć na pół – tworząc smakowitą łódeczkę. Mozzarella spoi całość.
Bakłażan zapiekany z serem mozarella i pomidorami – składniki
- 1 spory bakłażan (pocięty w plastry wzdłuż)
- 2 pomidory
- kulka sera mozzarella
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- oliwa
- garść liści świeżej bazylii.
Bakłażan zapiekany z serem mozarella i pomidorami – przepis
- Bakłażana umyć i pokroić w plastry grubości 0,5-1 cm wzdłuż. Oprószyć solą i opłukać pod zimną wodą.
- Pomidora i mozzarellę pokroić w dość grube plastry.
- Warzywa przyprawić solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich.
- Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i podsmażyć bakłażana, aż lekko zmięknie (da się go składać, pomidory smażyć do lekkiego ich zrumienienia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, w naczyniu żaroodpornym rozłożyć bakłażanowe łódeczki: bakłażan, pomidor, mozzarella i liść bazylii, następnie domknąć zawiniątka górną częścią bakłażana i spiąć wykałaczką.
- Piec około 10-15 minut, do momentu, w którym ser zmięknie i połączy wszystkie smaki.
Podawać ze świeżymi liśćmi bazylii.
Inne doskonałe danie na lato: cukinia faszerowana mięsem mielonym.