Wołowina po chińsku w sosie sojowym i ostrygowym z grzybami
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
25 min
Ilość porcji:
4-5
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
chińska
Wołowina po chińsku w sosie sojowym i ostrygowym, muśnięta chilli to bardzo wyraziste danie. Grzyby i cebula wspaniale podkreślają smak delikatnej wołowiny, sos ostrygowy łączy wszystkie składniki. Danie jest dość łatwe w przygotowaniu i zajmie Wam nie więcej niż pół godziny. Polecam jeść mięso z makaronem ryżowym, sojowym lub białym ryżem.
Wołowina po chińsku – przepis
- 400 gramów polędwicy wołowej lub ładnego chudego antrykotu lub rostbefu
- 1 średnia cebula pokrojona w piórka
- 4-5 dużych suszonych grzybów shitake – namoczonych około 30 minut we wrzącej wodzie oraz pokrojonych na cienkie paski
- kilka świeżych boczniaków lub pieczarek – pokrojonych w cienkie paski/plasterki
- mały kawałek imbiru
- ząbek czosnku
- kawałem świeżej czerwonej chilli
- 50 ml wina ryżowego
- 70-100 ml sosu ostrygowego
- łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- olej
Wołowina po chińsku – przepis
Przygotowujemy wszystkie składniki:
- bardzo drobno siekamy imbir
- siekamy czosnek i chilli
- w szklance mieszamy razem sosy sojowe oraz sos ostrygowy
- kroimy wołowiną w równe drobne paski, tak żeby wołowina szybko się usmażyła
- Bardzo mocno rozgrzewamy olej w woku lub dużej patelni. Wok musi być naprawdę mocno rozgrzany, tak żeby olej zaczął lekko dymić.
- Do woka wrzucamy pokrojoną wołowinę, imbir, czosnek oraz chilli. Smażymy nie więcej niż 1-2 minuty na największym ogniu i szybko zdejmujemy z woka. Wołowinę należy zdjąć z patelni w tym momencie kiedy jest obsmażona, ale w środku jeszcze lekko różowa i miękka.
- Do woka wlewamy odrobinę oleju (jedną łyżkę) i podsmażamy grzyby shitake z cebulą. Po 2 minutach dorzucamy boczniaka lub pieczarki i smażymy kolejne 2 minuty. Na koniec wlewamy wino ryżowe i gotujemy całość 1 minutę.
- Do grzybów dodajemy podsmażoną wołowinę oraz wlewamy sos ostrygowy wymieszany z sosami sojowymi. Całość dokładnie mieszamy i tylko zagotowujemy – ma to trwać maksymalnie 1 minutę – nie chcemy, żeby idealna wołowina stała się twarda i niesmaczna.
- Danie podajemy z ugotowanym chińskim makaronem jajecznym lub ryżem jaśminowym.