Naleśniki na słodko z musem truskawkowym
Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Łączny czas:
35 min.
Ilość porcji:
10
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Słodkie naleśniki uprzyjemnią nam niejeden podwieczorek, są proste w przygotowaniu, delikatne i pięknie wyglądają. Dodatek truskawkowego musu czyni to danie pokazowym, wręcz restauracyjnym – a wszystko to przygotujecie w około pół godziny. Tani, piękny i niesamowicie smaczny deser naleśnikowy.
Naleśniki na słodko – składniki
Ciasto:
- 2 jajka
- duża szczypta soli
- mąka i mleko na oko – ciasto ma być rzadkie i pełne bąbelków powietrza czyli mocno zmiksowane – najlepiej ubijać je trzepaczką blendera przez 2-3 minuty na najwyższych obrotach. W sumie powinno być około 700 ml. ciasta
Nadzienie:
- 250 gramów półtłustego twarogu
- 2 żółtka
- 3 łyżki waniliowego serka homogenizowanego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 płaskie łyżki cukru pudru (będzie go łatwiej wmieszać do masy)
- odrobina cukru waniliowego
Polewa:
- pół opakowania mrożonych truskawek i cukier do smaku
Naleśniki na słodko – przepis
- Składniki na ciasto dokładnie wymieszać – ciasto musi być lekkie i napowietrzone. Smażyć na patelni natartej odrobiną oleju – zwłaszcza te pierwsze sztuki – do kolejnych nie trzeba smarować.
- Składniki na farsz dokładnie wymieszać najlepiej blenderem lub mikserem – masa powinna być gładka i delikatna – dostosujcie ilość cukru do swoich upodobań.
- Truskawki mrożone zagotować z kilkoma łyżkami wody i doprawić cukrem – następnie zblendować na mus – idealny do polania słodkich naleśników.
- Naleśniki zwijać w trójkąty wypełnione słodkim, twarogowym nadzieniem o waniliowym aromacie. Następnie podsmażyć je na maśle z każdej strony (oczywiście opcjonalnie – naleśniki są też pyszne po prostu zwinięte i polane musem – nie trzeba ich ponownie smażyć)
- Podawać z truskawkowym musem i kleksem kwaśnej śmietany. Taki farsz i dodatki będą też pyszne do słodkich pierogów czy knedli.
[…] naleśniki na słodko z musem truskawkowym […]