Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym i ryżem
Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Łączny czas:
1 godz. 15 min.
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
Bliskowschodnia
Bakłażan z mięsem mielonym i ryżem zapiekany pod cienką warstwą sera to dosyć lekkie danie idealne na wiosnę i lato. Ja dodaję puszkę pomidorów i kilka łyżek koncentratu – dzięki temu nadzienie jest soczyste i bardzo aromatyczne. Do tego spora garść posiekanej natki pietruszki, oregano i majeranek, a wszystko to w aromacie skórki cytrynowej. Nie zapomnijcie poddusić mięsa w odrobinie wina, a następnie już razem ryżem w bulionie – ryż powinien lekko zmięknąć przed faszerowaniem. Bakłażany zawsze podpiekam przez 15-20 minut – żeby zmiękły przed faszerowaniem – dzięki temu wiem, że będą idealne.
Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym i ryżem – składniki
- 3 średnie bakłażany
- 400 gramów mięsa (najlepiej baraniny, ale może być wieprzowina lub inne mięso, które lubicie)
- 2 średnie cebule
- pół kieliszka czerwonego wina
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki ryżu (około garść – ja użyłam Basmati)
- 1,5 szklanki bulionu (np. z kostki)
- pęczek natki pietruszki
- łyżka majeranku
- łyżeczka oregano
- skórka z połowy cytryny
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- garść startego sera
Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym i ryżem – przepis
Bakłażany umyć i przekroić na pół wzdłuż, następnie ponacinać miąższ nożem w kratkę – dzięki temu łatwiej go wydrążycie. Wydrążyć łyżką miąższ – tak żeby została warstwa około 1 cm grubości. 1/4 miąższu drobno posiekać i zasolić (tylko tyle się przyda do farszu) – resztę można podpiec np. na baba ganoush.
Wydrążone łódeczki z bakłażanów należy posolić, następnie opłukać i polać odrobiną oliwy – podpiekać 15 minut w 180 stopniach – mają zmięknąć i lekko się zrumienić.
Cebulę posiekać i podsmażyć delikatnie na oleju lub oliwie, następnie dodać mięso i dokładnie rozdzielając je łyżką podsmażyć. Całość podlać połową kieliszka wina i redukować (odparować).
Następnie dodać koncentrat pomidorowy i puszkę pomidorów, doprawić solą, pieprzem i ziołami (oregano i majerankiem) oraz skórką z cytryny, dosypać ryż i zalać bulionem – dusić około 10 minut – lub do czasu kiedy ryż lekko zmięknie, a bulion się wchłonie. Posiekać drobno natkę pietruszki i dodać do farszu. Ponownie doprawić do smaku – solą, pieprzem i opcjonalnie ziołami.
Podpieczone łódeczki wypełnić farszem i piec 30 minut w 180 stopniach, po tym czasie oprószyć je serem i piec jeszcze 10-15 minut. Koniecznie sprawdzajcie czy ryż jest miękki, a farsz wilgotny – jeśli jest zbyt suchy w trakcie pieczenia można podlewać mięso wodą lub bulionem.