Szarlotka sypana Ewy Wachowicz

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

45 min

Łączny czas:

1 godz. 15 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

polska

Ewa Wachowicz to znana i ceniona postać na polskiej scenie kulinarnej. Jej przepisy cieszą się ogromną popularnością, a wśród nich, jednym z najbardziej uwielbianych jest przepis na szarlotkę sypiącą. Szarlotka sypana Ewy Wachowicz to wspaniała symfonia smaków, gdzie chrupiące ciasto idealnie komponuje się z delikatnym nadzieniem jabłkowym. Ten deser to kwintesencja polskiej kuchni i smak, który kojarzy się z domowym ciepłem i atmosferą dzieciństwa.

Szarlotka sypana Ewy Wachowicz – składniki

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 200g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Na nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jeśli lubisz bardziej intensywny smak cynamonu, możesz dodać więcej. Masło możesz zastąpić margaryną, a cukier białemu cukrowi dać alternatywę w postaci brązowego dla głębszego smaku.

Szarlotka sypana Ewy Wachowicz – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i szybko zagniatamy ciasto na kruszonkę.
  2. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na cienkie plasterki i mieszamy z cukrem oraz cynamonem.
  3. Na dnie formy do pieczenia układamy połowę kruszonki, następnie równomiernie rozkładamy jabłka, a na wierzchu posypujemy resztą kruszonki.
  4. Szarlotka sypana Ewy Wachowicz piecze się w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 45 minut.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *