Szarlotka bezglutenowa

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

45 min

Łączny czas:

1 godz. 5 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

polska

Szarlotka bezglutenowa – składniki

  • 4 szklanki tartych jabłek
  • 1 ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Szarlotka bezglutenowa – przepis krok po kroku

  1. W dużym naczyniu wymieszaj tartą jabłka, mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
  2. Dodaj olej roślinny, jajka, sok z cytryny i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Przełóż masę do formy do pieczenia.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 40-45 minut, aż szarlotka nabierze złocistego koloru.
  5. Wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Szarlotkę bezglutenową podawaj na ciepło lub zimno, najlepiej z bitą śmietaną lub lodami.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *