Tofucznica, czyli jajecznica z tofu

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Jajecznica z tofu idealnie pasuje na śniadanie, lunch, a nawet na kolację. Zaskocz swoich bliskich i przyjaciół niecodziennym daniem. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na tę wyjątkową potrawę. Zapraszam!

Jajecznica z tofu – składniki

  • 200 g tofu naturalnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju roślinnego (można zastąpić olejem kokosowym)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru i smaku, można zastąpić szczyptą szafranu)
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta kminek
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki (lub świeżej kolendry)

Jajecznica z tofu – przepis krok po kroku

  1. Na początek przygotujmy składniki. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Tofu odciskamy z nadmiaru wody i kruszymy na małe kawałki, przypominające strukturę jajecznicy.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy, aż stanie się złotobrązowy.
  3. Kiedy cebula zacznie nabierać złotego koloru, dodajemy pokruszone tofu. Smażymy razem przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Teraz przyszedł czas na przyprawy. Dodajemy kurkumę, sól, pieprz i kminek. Mieszamy wszystko dokładnie, żeby przyprawy równomiernie pokryły tofu.
  5. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę.
  6. Voila! Nasza jajecznica z tofu jest gotowa do podania. Możemy podawać ją na gorąco z pieczywem lub jako dodatek do sałatek.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *