Tofucznica, czyli jajecznica z tofu
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Jajecznica z tofu idealnie pasuje na śniadanie, lunch, a nawet na kolację. Zaskocz swoich bliskich i przyjaciół niecodziennym daniem. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na tę wyjątkową potrawę. Zapraszam!
Jajecznica z tofu – składniki
- 200 g tofu naturalnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju roślinnego (można zastąpić olejem kokosowym)
- 1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru i smaku, można zastąpić szczyptą szafranu)
- sól i pieprz do smaku
- szczypta kminek
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki (lub świeżej kolendry)
Jajecznica z tofu – przepis krok po kroku
- Na początek przygotujmy składniki. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Tofu odciskamy z nadmiaru wody i kruszymy na małe kawałki, przypominające strukturę jajecznicy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy, aż stanie się złotobrązowy.
- Kiedy cebula zacznie nabierać złotego koloru, dodajemy pokruszone tofu. Smażymy razem przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Teraz przyszedł czas na przyprawy. Dodajemy kurkumę, sól, pieprz i kminek. Mieszamy wszystko dokładnie, żeby przyprawy równomiernie pokryły tofu.
- Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę.
- Voila! Nasza jajecznica z tofu jest gotowa do podania. Możemy podawać ją na gorąco z pieczywem lub jako dodatek do sałatek.