Jajecznica z krewetkami koktajlowymi
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Dzisiaj mam dla Was propozycję na coś wyjątkowego – jajecznicę z krewetkami koktajlowymi. Wydaje się egzotyczne? Owszem, ale czymże jest kuchnia, jeśli nie miejsce na eksperymenty i odkrywanie nowych smaków? Krewetki koktajlowe dodadzą naszej jajecznicy eleganckiego smaku i zapewnią nam wyjątkowe doświadczenie kulinarnie już na samym początku dnia.
Jajecznica z krewetkami koktajlowymi – składniki
- 4 jajka
- 200 gram krewetek koktajlowych
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- kilka kromek pieczywa
Jako alternatywę dla krewetek koktajlowych, możecie użyć również krewetek tygrysich. Jeżeli nie jesteście miłośnikami owoców morza, wypróbujcie wersję z kurczakiem.
Jajecznica z krewetkami koktajlowymi – przepis krok po kroku
- Jajka ubijcie w misce, dodajcie sól, pieprz i sok z cytryny.
- Krewetki koktajlowe umyjcie i osuszcie.
- Rozgrzejcie masło na patelni, dodajcie krewetki i smażcie je przez około 2 minuty z każdej strony.
- Kiedy krewetki są już prawie gotowe, dodajcie do nich ubite jajka.
- Smażcie wszystko razem, delikatnie mieszając, aż jajka się ściągną.
- Przed podaniem posypcie jajecznicę z krewetkami koktajlowymi posiekaną pietruszką.
- Podawajcie gorąco, z kromkami chrupiącego pieczywa.