Dżem z jeżyn

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Dżem z jeżyn – składniki

  • 500g jeżyn
  • 300g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka żelatyny

Dżem z jeżyn – przepis krok po kroku

  1. Jeżyny dokładnie umyj i osącz z wody.
  2. W dużym garnku wymieszaj jeżyny, cukier i sok z cytryny.
  3. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  4. Gdy jeżyny zaczną pękać i puścić sok, zmniejsz ogień i gotuj przez około 30 minut, często mieszając.
  5. Jeżeli chcesz, aby dżem był bardziej gęsty, możesz dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wymieszaj dokładnie.
  6. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem, aby stworzyć próżnię.
  7. Po ostygnięciu przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.

Teraz możesz cieszyć się smakiem domowego Dżemu z jeżyn! Możesz go podawać na kanapce, do naleśników lub używać jako dodatek do ciast i deserów.

 

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *