Dorsz pieczony w groszku
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Dorsz pieczony w groszku – składniki
- 4 filety dorsza
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- sok z 1 cytryny
- świeże zioła (np. natka pietruszki lub koperek) do dekoracji
Dorsz pieczony w groszku – przepis krok po kroku
- Przygotuj piekarnik, rozgrzewając go do temperatury 200°C.
- Na patelni rozgrzej masło i oliwę, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula będzie miękka i lekko zrumieniona.
- Dodaj mrożony groszek i smaż przez kilka minut, aż groszek będzie miękki.
- Przygotuj naczynie żaroodporne i ułóż na nim filety dorsza. Skrop je sokiem z cytryny i posól oraz popieprz do smaku.
- Na wierzch filetów równomiernie rozłóż przygotowany groszek z cebulą i czosnkiem.
- Włóż naczynie do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż dorsz będzie miękki i delikatnie zrumieniony.
- Podawaj danie od razu, posypane świeżymi ziołami do dekoracji.