Dżem gruszkowy
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Dżem gruszkowy – składniki
- 1 kg dojrzałych gruszek
- 300 g cukru
- sok z 1 cytryny
- opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu
Dżem gruszkowy – przepis krok po kroku
Aby przygotować pyszny dżem gruszkowy, postępuj zgodnie z poniższymi krokami:
- Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój je na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku umieść pokrojone gruszki, cukier i sok z cytryny.
- Jeśli chcesz dodać cynamon, teraz jest odpowiedni moment na to.
- Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści.
- Zmniejsz ogień i gotuj dżem przez około 1-2 godziny, aż gruszki zmiękną i dżem zgęstnieje.
- Pod koniec gotowania, sprawdź konsystencję dżemu. Możesz użyć metody talerzykowej – nałożyć niewielką ilość dżemu na zimny talerzyk, a następnie przeciągnąć palcem po powierzchni. Jeśli dżem nie rozlewa się, jest gotowy.
- Przelej gorący dżem do wyparzonych słoików, dokładnie je zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw słoiki do ostygnięcia.
- Gotowy dżem gruszkowy przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
Teraz możesz cieszyć się domowym, aromatycznym dżemem gruszkowym na kanapce, toście lub jako dodatek do deserów!