Sernik piernikowy
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sernik piernikowy to pyszne i aromatyczne połączenie tradycyjnego sernika z nutą piernika. Ten wyjątkowy deser z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Przygotowanie go jest proste, a efekt końcowy wart każdej chwili spędzonej w kuchni.
Sernik piernikowy – składniki
- 250g ciastek piernikowych
- 100g masła, roztopionego
- 500g serka mascarpone
- 200g twarogu
- 150g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- opcjonalnie: posypka z kruszonych pierników do dekoracji
Sernik piernikowy – przepis krok po kroku
- Przygotuj formę o średnicy 24 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
- W misce rozgnieć ciastka piernikowe na drobne kawałki.
- Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Przełóż masę do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadź, dociskając do spodu.
- Wstaw formę do lodówki na 30 minut, aby ciasto się stężało.
- W międzyczasie przygotuj masę serową. W misce wymieszaj serek mascarpone, twaróg, cukier, jajka, przyprawę piernikową, ekstrakt waniliowy i mąkę. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wyjmij formę z lodówki i wlej masę serową na ciasto piernikowe.
- Wyrównaj powierzchnię masą i delikatnie potrząśnij formą, aby usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza.
- Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50-60 minut w temperaturze 160°C.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
- Przed podaniem, sernik piernikowy możesz udekorować posypką z kruszonych pierników.
Sernik piernikowy jest gotowy! Teraz możesz cieszyć się tym wyjątkowym smakiem i podzielić się nim z bliskimi. Smacznego!