Surówka z kapusty pekińskiej
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Surówka z kapusty pekińskiej – składniki
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- opcjonalnie: garść prażonych orzechów nerkowca
Surówka z kapusty pekińskiej – przepis krok po kroku
- Przygotuj kapustę pekińską, usuwając zewnętrzne liście i krojąc ją na cienkie paski.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- W dużej misce wymieszaj kapustę pekińską, marchewkę, paprykę, cebulę i natkę pietruszki.
- W osobnej miseczce przygotuj dressing, mieszając ocet ryżowy, olej sezamowy, sos sojowy i cukier.
- Wlej dressing do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były pokryte sosem.
- Jeśli chcesz, możesz dodać prażone orzechy nerkowca dla dodatkowego smaku i chrupkości.
- Surówkę z kapusty pekińskiej podawaj od razu lub schłodzoną w lodówce przez kilka godzin