Surówka z czerwonej kapusty
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Surówka z czerwonej kapusty – składniki
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
Surówka z czerwonej kapusty – przepis krok po kroku
- Przygotuj składniki: czerwoną kapustę poszatkuj na cienkie paski, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę, a cebulę pokrój w cienkie plasterki.
- W dużym naczyniu wymieszaj ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, miód, sól i pieprz, tworząc dressing.
- Dodaj do dressingu poszatkowaną kapustę, startą marchewkę, pokrojone jabłko i cebulę. Dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
- Pozostaw surówkę w lodówce na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
- Przed podaniem ponownie wymieszaj surówkę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Surówkę z czerwonej kapusty podawaj jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie.