Babeczki z porzeczkami i kruszonką
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
25 min
Łączny czas:
45 min
Ilość porcji:
6-8
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
międzynarodowa, polska
Babeczki z porzeczkami i kruszonką – składniki
- 200g mąki pszennej
- 100g cukru
- 100g masła (alternatywnie: margaryna)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g porzeczek (alternatywnie: inne owoce jagodowe)
Babeczki z porzeczkami i kruszonką – przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
- Dodaj masło i rozetrzyj je palcami z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
- Do kruszonki dodaj jajka i wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
- Foremkę do muffinek wyłóż papilotkami i nałóż do każdej po łyżce ciasta.
- Na wierzch każdej babeczki połóż kilka porzeczek.
- Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Serwuj Babeczki z porzeczkami i kruszonką na ciepło lub na zimno.