Babeczki z porzeczkami i kruszonką

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

25 min

Łączny czas:

45 min

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Babeczki z porzeczkami i kruszonką – składniki

  • 200g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 100g masła (alternatywnie: margaryna)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g porzeczek (alternatywnie: inne owoce jagodowe)

Babeczki z porzeczkami i kruszonką – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
  2. Dodaj masło i rozetrzyj je palcami z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
  3. Do kruszonki dodaj jajka i wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
  4. Foremkę do muffinek wyłóż papilotkami i nałóż do każdej po łyżce ciasta.
  5. Na wierzch każdej babeczki połóż kilka porzeczek.
  6. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C.
  7. Po upieczeniu wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  8. Serwuj Babeczki z porzeczkami i kruszonką na ciepło lub na zimno.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *