Bakłażan faszerowany

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Bakłażan faszerowany to pyszne danie, które zachwyci każdego miłośnika kuchni. Bakłażany nadziewane aromatycznym farszem to idealna propozycja na obiad lub kolację. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak smaczne może być danie z bakłażanem w roli głównej.

Bakłażan faszerowany – składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • 200g mielonego mięsa (można użyć wołowiny, wieprzowiny lub drobiu)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka, starta na tarce
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 100g startego żółtego sera
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek do smażenia

Bakłażan faszerowany – przepis krok po kroku

  1. Najpierw należy umyć bakłażany, przekroić je wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ, zostawiając około 1 cm od brzegu.
  2. Wydrążony miąższ bakłażanów pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zeszklone.
  4. Dodać mięso mielone i smażyć, aż będzie dobrze zrumienione.
  5. Dodać pokrojony miąższ bakłażanów, paprykę i marchewkę. Smażyć przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  6. Dodać pomidory krojone, oregano, bazylię, słodką paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu przez około 15 minut.
  7. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  8. Wydrążone bakłażany napełnić przygotowanym farszem, posypać startym serem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piec bakłażany w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, aż ser się roztopi i nabierze złocistego koloru.
  10. Serwowane na gorąco, posypane świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki lub bazylia, bakłażany faszerowane są gotowe do podania.

Bakłażan faszerowany to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom. Spróbuj tego przepisu i ciesz się wyjątkowym połączeniem smaków i aromatów. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *