Barszcz czerwony
Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
2 godz.
Łączny czas:
2 godz. 20 min.
Ilość porcji:
6-8
Stopień trudności:
Średnie
Typ kuchni:
Polska
Barszcz czerwony przepis na idealny barszcz na domowym zakwasie. Jeśli nie macie czasu na tworzenie zakwasu – po prostu dodajcie więcej buraków i trochę soku jabłkowego – będzie słodko-winny. Barszcz to zupa wbrew pozorom niełatwa – trzeba uważać, żeby buraki nie straciły koloru – wystarczy dodać trochę soku z cytryny. To zupa dla cierpliwych, gdyż najlepiej zacząć kilka dni wcześniej przygotowując zakwas. A do barszczu najlepsze są uszka z grzybami lub paszteciki.
Barszcz czerwony – składniki
Zakwas na barszcz – składniki
- 2 kg obranych buraków
- 4 ząbki czosnku
- liść laurowy i ziele angielskie
- szczypta soli
- gorąca woda
Zakwas na barszcz – przygotowanie
- Buraki umyć i obrać – pokroić na ćwiartki. Przełożyć do słoika, dodać liście laurowe, ziele angielskie i czosnek, oraz szczyptę soli. Zalać gorąca wodą i zakręcić słoik. Odstawić na co najmniej 2 dni do lodówki (dzięki temu się nie zepsuje i nie będzie na nim okropnej piany).
- Taki zakwas może stać w lodówce około miesiąca.
Składniki do barszczu:
- włoszczyzna: seler, por, marchew, pietruszka
- 1 cebula
- 4 liście laurowe
- ziele angielskie około 6 sztuk
- pieprz w kulkach
- garstka suszonego majeranku
- 8 świeżych buraków (tak tak i zakwas i buraki)
- ząbek czosnku
- odrobina soku z cytryny
- łyżka octu winnego
- opcjonalnie pół szklanki soku jabłkowego
Barszcz czerwony – przepis
- Do zimnej wody włożyć włoszczyznę i cebulę, gotować powoli do miękkości warzyw z listkami laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i ząbkiem czosnku. Możecie dodać też np. udo z kurczaka jeśli wolicie wersję mięsną – ja wolę czysty bezmięsny barszcz.
- Obrać buraki i pokroić w grube plastry (możecie wcześniej podpiec je w piekarniku – będą jeszcze bardziej aromatyczne).
- Do bulionu dodać do smaku soli a następnie wrzucić surowe buraki – gotować około 30 minut – tuż po zagotowaniu się bulionu wkropcie sok z cytryny – barszcz zachowa głęboki kolor.
- Następnie dodać około litr domowego zakwasu z buraków (można dodać też buraki z zakwasu). Gotować na najmniejszym ogniu około 20 minut.
- Barszcz odcedzić, doprawić do smaku octem winnym, sokiem jabłkowym, solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Taki barszcz jest najlepszy ma głęboki rubinowy kolor i doskonały smak.
witam
to co w końcu z tym zakwasem ja zrobiłam tą wersję z gorącą wodą,pokroiłam braki ziele liść czosnek i zalałam wodą zakręciłam słoik i wstawieniem do lodówki
to co źle nie wyjdzie nic z tego
Wstawiłam do lodówki i po tygodniu nie skisł. Chyba jednak powinien być zakwas w cieple…..
Hmmmm i co udał się barszcz czerwony?
Niezaśmiecacaj natu nie sprawdzonymi wręcz głupimi przepisami i nie narażaj na straty ludzi którzy szukają porad,WBIJ SOBIE DO GŁOWY ŻE W LODÓWCE PRZY TEMPERATURZE 4 STOPNI NIE NASTĄPI WŁAŚCIWA FERMENTACJA.
Pysznie tu.