Barszcz czerwony

Czas przygotowania:

20 min.

Czas gotowania:

2 godz.

Łączny czas:

2 godz. 20 min.

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

Średnie

Typ kuchni:

Polska

Barszcz czerwony przepis na idealny barszcz na domowym zakwasie. Jeśli nie macie czasu na tworzenie zakwasu – po prostu dodajcie więcej buraków i trochę soku jabłkowego – będzie słodko-winny. Barszcz to zupa wbrew pozorom niełatwa – trzeba uważać, żeby buraki nie straciły koloru – wystarczy dodać trochę soku z cytryny. To zupa dla cierpliwych, gdyż najlepiej zacząć kilka dni wcześniej przygotowując zakwas. A do barszczu najlepsze są uszka z grzybami  lub paszteciki.

Barszcz czerwony – składniki

Zakwas na barszcz – składniki

  • 2 kg obranych buraków
  • 4 ząbki czosnku
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • szczypta soli
  • gorąca woda

Zakwas na barszcz – przygotowanie

  • Buraki umyć i obrać – pokroić na ćwiartki. Przełożyć do słoika, dodać liście laurowe, ziele angielskie i czosnek, oraz szczyptę soli. Zalać gorąca wodą i zakręcić słoik. Odstawić na co najmniej 2 dni do lodówki (dzięki temu się nie zepsuje i nie będzie na nim okropnej piany).
  • Taki zakwas może stać w lodówce około miesiąca.

Składniki do barszczu:

  • włoszczyzna: seler, por, marchew, pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 liście laurowe
  • ziele angielskie około 6 sztuk
  • pieprz w kulkach
  • garstka suszonego majeranku
  • 8 świeżych buraków (tak tak i zakwas i buraki)
  • ząbek czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • łyżka octu winnego
  • opcjonalnie pół szklanki soku jabłkowego

Barszcz czerwony – przepis

  1. Do zimnej wody włożyć włoszczyznę i cebulę, gotować powoli do miękkości warzyw z listkami laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i ząbkiem czosnku. Możecie dodać też np. udo z kurczaka jeśli wolicie wersję mięsną – ja wolę czysty bezmięsny barszcz.
  2. Obrać buraki i pokroić w grube plastry (możecie wcześniej podpiec je w piekarniku – będą jeszcze bardziej aromatyczne).
  3. Do bulionu dodać do smaku soli a następnie wrzucić surowe buraki – gotować około 30 minut – tuż po zagotowaniu się bulionu wkropcie sok z cytryny – barszcz zachowa głęboki kolor.
  4. Następnie dodać około litr domowego zakwasu z buraków (można dodać też buraki z zakwasu). Gotować na najmniejszym ogniu około 20 minut.
  5. Barszcz odcedzić, doprawić do smaku octem winnym, sokiem jabłkowym, solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Taki barszcz jest najlepszy ma głęboki rubinowy kolor i doskonały smak.
CZYTAJ  Wigilijna kapusta z grochem i grzybami
wigilijny barszcz z uszkami
Wigilijny barszcz z uszkami
3.7/5 - (20 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

5 komentarzy

  1. witam
    to co w końcu z tym zakwasem ja zrobiłam tą wersję z gorącą wodą,pokroiłam braki ziele liść czosnek i zalałam wodą zakręciłam słoik i wstawieniem do lodówki
    to co źle nie wyjdzie nic z tego

  2. Niezaśmiecacaj natu nie sprawdzonymi wręcz głupimi przepisami i nie narażaj na straty ludzi którzy szukają porad,WBIJ SOBIE DO GŁOWY ŻE W LODÓWCE PRZY TEMPERATURZE 4 STOPNI NIE NASTĄPI WŁAŚCIWA FERMENTACJA.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *