Bułki z oliwkami

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

400 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Bułki z oliwkami – składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 7g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300ml ciepłej wody
  • 100g oliwek, pokrojonych na kawałki
  • opcjonalnie: łyżka suszonych ziół (np. oregano, bazylia)

Bułki z oliwkami – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól i cukier.
  2. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mieszając ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Dodaj pokrojone oliwki i opcjonalnie suszone zioła. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  5. Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je z miski i podziel na mniejsze kawałki, formując bułki.
  6. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Przykryj bułki ściereczką i pozostaw na kolejne 30 minut, aby ponownie podrosły.
  8. W międzyczasie, nagrzej piekarnik do 200°C.
  9. Przed włożeniem bułek do piekarnika, możesz je posmarować roztrzepanym jajkiem dla efektu złocistej skórki.
  10. Piecz bułki przez około 15-20 minut, aż staną się złociste na wierzchu.
  11. Wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Teraz możesz cieszyć się pysznymi Bułkami z oliwkami!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *