Churros con chocolate (z sosem czekoladowym)
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Churros con chocolate czyli doskonała słodka przekąska. Churros to coś pomiędzy pączkami, a faworkami – doskonałe do maczania w gorzkiej, gorącej czekoladzie z bitą śmietaną. Oczywiście najlepsze churros jadłam w Barcelonie, ale z pozoru skomplikowany przepis łatwo można odtworzyć w domu. Churrosy powinny mieć rowki wzdłuż – jeśli bedziecie wyciskać ciasto przez rękaw cukierniczy zakończony końcówką z gwiazdkę na pewno się wam uda – ja przeżyłam istne piekło z rękawem, który pękł, wypadającym ciastem i zgubioną końcówką – skończyłam wyciskając ciasto z ordynarnego worka foliowego – na szczęście nawet bez zagłębień w cieście wyszło pysznie.
Churros con chocolate – składniki
- 150 ml wody
- 50 gramów masła
- 150 gramów mąki
- 2 jajka
- łyżeczka soli
Do posypania:
- drobny cukier z odrobiną cynamonu lub cukier puder
Czekolada do churros:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżka masła
- 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
- Na czekoladzie warto umieścić solidną porcję bitej śmietany
Churros z sosem czekoladowym – przepis
- Przesianą mąkę wymieszać z solą.
- Zagotować wodę i włożyć do niej masło, gdy masło się roztopi dodać mąkę i energicznie mieszać – trzymając ciasto na małym gazie. Gdy ciasto będzie miało gładką, lecz gęstą konsystencję należy zdjąć je z gazu.
- Dodać jedno jajko – dokładnie wymieszać i dodać następne. Jeśli bardzo lubicie słodkie ciasta możecie trochę dosłodzić ciasto na początku – ja tego nie robię bo na koniec oprószam churrosy cukrem i cynamonem.
- Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką przełożyć ciasto.
- Smażyć na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony – powinny być złoto-rumiane i lekko chrupiące.
- Delikatnie przełożyć usmażone churros na papierowy ręcznik. Smażyć dalej (najlepiej po kilka sztuk).
- Wymieszać drobny cukier z łyżką cynamonu i wytarzać w nim ciasteczka.
Sos czekoladowy do churros – przepis:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej – czyli na garnek z małą ilością gotującej się wody kładę metalową miskę, w której rozpuszczam czekoladę. Gdy czekolada jest już w połowie roztopiona dodaję łyżeczkę masła – dzięki temu będzie pięknie się błyszczeć i podlewam stopniowo mlekiem – po łyżce tak żeby osiągnąć pożądaną konsystencję. Jeszcze ciepłe churros maczamy w czekoladzie z bitą śmietaną – słodka uczta.
bardzo lubię:) pycha:d