Churros con chocolate (z sosem czekoladowym)

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Churros con chocolate czyli doskonała słodka przekąska. Churros to coś pomiędzy pączkami, a faworkami – doskonałe do maczania w gorzkiej, gorącej czekoladzie z bitą śmietaną. Oczywiście najlepsze churros jadłam w Barcelonie, ale z pozoru skomplikowany przepis łatwo można odtworzyć w domu. Churrosy powinny mieć rowki wzdłuż – jeśli bedziecie wyciskać ciasto przez rękaw cukierniczy zakończony końcówką z gwiazdkę na pewno się wam uda – ja przeżyłam istne piekło z rękawem, który pękł, wypadającym ciastem i zgubioną końcówką – skończyłam wyciskając ciasto z ordynarnego worka foliowego – na szczęście nawet bez zagłębień w cieście wyszło pysznie.

Churros con chocolate – składniki

  • 150 ml wody
  • 50 gramów masła
  • 150 gramów mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli

Do posypania:

  • drobny cukier z odrobiną cynamonu lub cukier puder

Czekolada do churros:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
  • Na czekoladzie warto umieścić solidną porcję bitej śmietany

Churros z sosem czekoladowym – przepis

  1. Przesianą mąkę wymieszać z solą.
  2. Zagotować wodę i włożyć do niej masło, gdy masło się roztopi dodać mąkę i energicznie mieszać – trzymając ciasto na małym gazie. Gdy ciasto będzie miało gładką, lecz gęstą konsystencję należy zdjąć je z gazu.
  3. Dodać jedno jajko – dokładnie wymieszać i dodać następne. Jeśli bardzo lubicie słodkie ciasta możecie trochę dosłodzić ciasto na początku – ja tego nie robię bo na koniec oprószam churrosy cukrem i cynamonem.
  4. Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką przełożyć ciasto.
  5. Smażyć na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony – powinny być złoto-rumiane i lekko chrupiące.
  6. Delikatnie przełożyć usmażone churros na papierowy ręcznik. Smażyć dalej (najlepiej po kilka sztuk).
  7. Wymieszać drobny cukier z łyżką cynamonu i wytarzać w nim ciasteczka.

Sos czekoladowy do churros – przepis:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej – czyli na garnek z małą ilością gotującej się wody kładę metalową miskę, w której rozpuszczam czekoladę. Gdy czekolada jest już w połowie roztopiona dodaję łyżeczkę masła – dzięki temu będzie pięknie się błyszczeć i podlewam stopniowo mlekiem – po łyżce tak żeby osiągnąć pożądaną konsystencję. Jeszcze ciepłe churros maczamy w czekoladzie z bitą śmietaną – słodka uczta.

5/5 - (5 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2795

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *