Ciasta z truskawkami

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Ciasta z truskawkami


Ciasta z truskawkami

Ciasta z truskawkami – składniki

  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 500g truskawek
  • opcjonalnie: bita śmietana do podania

Ciasta z truskawkami – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
  2. Dodaj masło i rozdrobnij je palcami, aż powstanie kruszonka.
  3. Do kruszonki dodaj jajka i zagnieć ciasto.
  4. Zawinięte w folię, odstaw ciasto do lodówki na 30 minut.
  5. W międzyczasie umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój je na plasterki.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na mniejsze kawałki.
  8. Na posmarowanej masłem blaszce uformuj z ciasta małe placek.
  9. Na każdym placku ułóż plasterki truskawek.
  10. Wstaw ciasta do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż staną się złociste.
  11. Wyjmij ciasta z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  12. Podawaj ciasta z truskawkami z bitą śmietaną, jeśli lubisz.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *