Ciasto półkruche

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Ciasto półkruche to pyszne i delikatne ciasto, które idealnie nadaje się jako podstawa dla różnych rodzajów ciast i tart. Jest łatwe do przygotowania i ma wyjątkowy smak. Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które jest zarówno kruche, jak i lekko wilgotne, to ciasto półkruche jest idealnym wyborem.

Ciasto półkruche – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła (można użyć również margaryny)
  • 1 jajko
  • 50g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Ciasto półkruche – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
  3. W osobnym naczyniu roztrzep jajko i ekstrakt waniliowy.
  4. Dodaj jajko do miski z kruszonką i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
  5. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  6. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.
  7. Przełóż ciasto do formy do tarty lub ciasta, delikatnie dociskając je do dna i boków.
  8. Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
  9. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed dodaniem wybranego nadzienia.

Ciasto półkruche jest doskonałe jako podstawa dla różnych rodzajów ciast, tart i ciastek. Możesz je wykorzystać do przygotowania pysznych owocowych tart, czekoladowych ciastek lub tradycyjnej szarlotki. Spróbuj tego przepisu na ciasto półkruche i ciesz się jego delikatnym smakiem i kruchym wnętrzem. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *