Ciasto z budyniem

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Ciasto z budyniem to pyszne i kremowe ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Jest to idealna propozycja na deser lub podwieczorek. Przygotowanie tego ciasta jest proste i nie wymaga wielu składników. Spróbujcie sami!

Ciasto z budyniem – składniki

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 100 g cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • opcjonalnie: posypka czekoladowa lub wiórki kokosowe do dekoracji

Ciasto z budyniem – przepis krok po kroku

  1. W rondlu zagotuj mleko.
  2. W miseczce wymieszaj budynie waniliowe z cukrem.
  3. Do gotującego się mleka dodaj mieszankę budyniową i cały czas mieszaj, aż zgęstnieje.
  4. Zdejmij rondel z ognia i pozostaw budyń do ostygnięcia.
  5. W osobnym naczyniu utrzyj masło na puszystą masę.
  6. Do utartego masła dodaj ostudzony budyń i dokładnie wymieszaj.
  7. Wierzch biszkoptów posyp kakao.
  8. Na pierwszą warstwę biszkoptów nałóż połowę kremu budyniowego.
  9. Na krem połóż drugą warstwę biszkoptów i przykryj pozostałym kremem.
  10. Całość udekoruj posypką czekoladową lub wiórkami kokosowymi.
  11. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby się schłodziło i dobrze przegryzło.
  12. Po schłodzeniu ciasto z budyniem jest gotowe do podania!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *