Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

40 min

Łączny czas:

1 godz. 10 min

Ilość porcji:

10

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła (lub margaryny)
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 500ml mleka
  • 100g cukru

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier, jajko i proszek do pieczenia, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Ciasto zawin w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj budynie waniliowe, według instrukcji na opakowaniu, używając mleka i cukru.
  4. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki.
  5. Na stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm.
  6. Przełóż ciasto do formy do pieczenia, równomiernie rozprowadzając je na dnie i bokach.
  7. Na spód ciasta wyłóż pokrojony rabarbar.
  8. Na rabarbar wylej przygotowane budynie waniliowe.
  9. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
  10. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  11. Serwuj schłodzone, krojąc na porcje.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *