Ciasto z galaretką
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Ciasto z galaretką – składniki
- 1 opakowanie biszkoptów
- 2 opakowania galaretki o różnych smakach (np. truskawkowa i cytrynowa)
- 500 ml gorącej wody
- 500 ml zimnej wody
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- opcjonalnie: owoce do dekoracji
Ciasto z galaretką – przepis krok po kroku
- Przygotuj biszkopty, rozłóż je na dnie formy do ciasta.
- Rozpuść jedno opakowanie galaretki w 250 ml gorącej wody, a następnie dodaj 250 ml zimnej wody. Dokładnie wymieszaj i wlej na biszkopty. Wstaw do lodówki i poczekaj, aż galaretka zacznie tężeć.
- W międzyczasie ubij śmietanę kremówkę z cukrem na sztywno.
- Na części zaczynającej tężeć galaretki, równomiernie rozprowadź ubitą śmietanę.
- Przygotuj drugą galaretkę, postępując tak samo jak w punkcie 2. Wlej ją ostrożnie na warstwę śmietany.
- Wstaw ciasto z powrotem do lodówki i pozostaw je tam, aż druga galaretka całkowicie stężeje.
- Jeśli chcesz, możesz udekorować ciasto świeżymi owocami przed podaniem.
- Podawaj schłodzone.