Ciasto z karobem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Ciasto z karobem – składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki karobu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ciasto z karobem – przepis krok po kroku

  1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, kakao, karob, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  2. W innym naczyniu wymieszaj olej roślinny, mleko roślinne, jajka i ekstrakt waniliowy.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych składników i delikatnie wymieszaj, aż wszystko się połączy.
  4. Przełóż ciasto do wysmarowanej formy do pieczenia.
  5. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30-35 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
  6. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  7. Możesz podać ciasto z karobem posypane cukrem pudrem lub polane polewą czekoladową.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *