Ciasto z papierówkami

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Ciasto z papierówkami


Ciasto z papierówkami

Ciasto z papierówkami – składniki

  • 250g mąki
  • 150g masła (alternatywnie: margaryna)
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Papierówki do dekoracji

Ciasto z papierówkami – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodaj masło i cukier, a następnie rozdrobnij składniki palcami, aż powstanie kruszonka.
  3. Do kruszonki dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, następnie zagnieć ciasto.
  4. Zawinięte w folię spożywczą, odstaw ciasto do lodówki na około 30 minut.
  5. W międzyczasie, nagrzej piekarnik do 180°C.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 5mm.
  7. Wytnij foremką okręgi o średnicy 5-6cm i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Na każdym kawałku ciasta umieść papierówkę do dekoracji.
  9. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż lekko się zezłoci.
  10. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
  11. Gotowe ciasto z papierówkami możesz podać na deser lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *