Zielone curry z kurczakiem i warzywami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
azjatycka
Mój przepis na wyśmienite curry zawierające wszystkie cudowne smaki świata. Przepis jest nieco pracochłonny – bo wszystko robimy od podstaw – ale warto, po stokroć warto. Chociaż raz zróbcie pastę curry od zera – to może być ryzykowne bo nigdy więcej nie przygotujecie curry ze słoika na szybko. Podstawą pasty jest kumin, ziarna kolendry, zielone chilli, imbir, cebula i czosnek. Do sou dodaję liście limonki i trawę cytrynową – a całość skrapiam sosem rybnym. Całość posypcie sporą garścią liści kolendry.
Zielone curry z kurczakiem i warzywami – składniki:
- 700 gramów piersi z kurczaka
- 2 słodkie ziemniaki
- 2 cukinie lub 1 spory kabaczek
- 200 gramów fasolki szparagowej
- mleko kokosowe 1 puszka (do gotowania w nim kurczaka i zagęszczenia sosu)
- 3 liście limonki
- 1 szklanka bulionu z kurczaka lub bulionu z rozpuszczonej kostki rosołowej
- opcjonalnie garść małych kukurydz (baby corn)
- pół pęczka kolendry do posypania
Składniki na pastę curry
- 1 łyżka ziaren kolendry
- pół łyżki kuminu lub kminu (nasion)
- 3 zielone chilli – lekko pikantne
- 3 łyżeczki brązowego cukry lub cukru palmowego w bryle
- 1 łyżeczka soli – resztę dosolić sosem rybnym
- 4 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 4 łyżki liści kolendry
- 10 listków mięty
- odrobina gałki muszkatołowej
- odrobina oleju
- sos rybny 4 łyżki
- trawa cytrynowa – można ją ugnieść z pozostałymi składnikami, ale ja wolę dorzucić całą laskę trawy cytrynowej do sosu.
Zielone curry z kurczakiem i warzywami – przepis krok po kroku
- Dużą puszkę mleka kokosowego przelać przez sitko, żeby oddzielić część gęstą od rzadkiej. W części rzadkiej ugotować pierś z kurczaka, dolać do gotowania 3/4 szklanki bulionu, listków limonki (mam mrożone) i opcjonalnie kilka liści curry ja dodaję suszonych. Gotować około 30 minut. Następnie wyjąć mięso do przestygnięcia.
- W międzyczasie przygotować pastę curry – na patelni uprażyć nasiona kolendry i kuminu. Wszystkie składniki: chilli, cebulę, cukier, sól, sos rybny, czosnek, imbir, mięta, kolendra, prażone ziarna kolendry i kuminu oraz gałkę muszkatołową ugnieść w moździerzu, wcześniej cebulę i imbir drobno posiekać. Opcjonalnie można użyć blendera – ja jednak curry traktuję z namaszczeniem i tłukę wszystko żmudnie w moździerzu. Możecie zrobić 2 z więcej składników i trzymać w słoiku pastę na czarną godzinę – czyli jak najdzie Was nagła ochota na najlepsze curry – po prostu użyjcie własnoręcznie robionej pasty.
- Na patelnię wlejcie 4 łyżki bulionu i dodajcie połowę przygotowanej pasty curry. Podsmażcie do momentu, w którym poczujecie zapach curry w całym domu czyli jakieś 5 minut. Dodać laskę trawy cytrynowej i kilka liści limonki.
- Dolać na patelnię szklankę bulionu z mlekiem kokosowym z gotowania kurczaka a następnie dorzucić słodkie ziemniaki i cukinię.
- Po około 10 minutach dodać pokrojoną pierś z kurczaka i dusić w sosie około 15 minut.
- Dodać drugą część pasty curry i fasolkę szparagową.
- Smażyć jeszcze 10 minut, następnie dodać gęstą część mleka kokosowego, która cudownie zagęści sos.
- Na koniec opcjonalnie doprawić sosem rybnym, cukrem i chilli – ja lubię ostre curry więc na koniec dorzucam zazwyczaj więcej chilli a całość posypuję oprócz kolendry plasterkami świeżej papryczki chilli.
Curry podaję z białym ryżem Basmati.
Przepis swietny, ale mam w domu pastę curry panang można to jakoś zastąpić? niestety nie mam w domu czasu na gotowanie..;)
Pewnie, zawsze zachęcam do eksperymentów.