Czekoladowe pancakes
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
15 min
Łączny czas:
30 min
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Czekoladowe pancakes – składniki
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 100g posiekanej czekolady (można użyć czekoladowych wiórków lub czekoladowych kropek)
- opcjonalnie: świeże owoce i syrop klonowy do podania
Czekoladowe pancakes – przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier i sól.
- W osobnej misce wymieszaj mleko, jajko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy.
- Dodaj mokre składniki do suchych składników i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt intensywnie, aby uniknąć nadmiernego rozwinięcia glutenu w mące.
- Dodaj posiekaną czekoladę do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj ją odrobiną oleju lub masła.
- Na rozgrzaną patelnię wlej porcję ciasta, tworząc okrągłe placuszki o średnicy około 10 cm.
- Smaż pancakes przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się puszyste i lekko zrumienione.
- Przenieś gotowe pancakes na talerz i kontynuuj smażenie pozostałego ciasta.
- Podawaj Czekoladowe pancakes na ciepło, z dodatkiem świeżych owoców i syropu klonowego.