Falafel – oryginalny z Jerozolimy
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Falafel to bardzo popularna wegetariańska przekąska. Pochodzi z bliskiego wschodu, a w Europie zdobywa coraz większą popularność, często jest alternatywą dla mięsnego kababa. Przygotowanie jest nieco pracochłonne, ale warto – nie ma nic lepszego niż świeżo smażony falafel.
Falafel – składniki
- 1/2 kg suchej cieciorki
- drobno pokrojona cebula
- pęczek natki pietruszki
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- Olej do smażenia
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka kolendry (suszonych nasion)
- duża szczypta pieprzu
- duża szczypta pieprzu cayenne
- kilka nasion kardamonu
Falafel – przepis
- Suchą cieciorkę przekładamy do bardzo dużej miski i zalewamy zimną wodą, tak żeby wody było około 8-10 centymetrów ponad cieciorkę, odstawiamy ją na całą noc, żeby nasiąkła i podwoiła swoją objętość. (Nie używajcie cieciorki z puszki bo falafele będą zbyt miękkie i rozlazłe). Następnego dnia należy obrać cieciorkę z łupinek i odsączyć.
- Zmiksuj cieciorkę wraz z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i mąką.
- Wszystkie przyprawy przekładamy do dużego moździerza i dokładnie rozcieramy. Najlepiej użyć wszystkich przypraw w nasionach wtedy danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Dokładamy przyprawy do cieciorki i mielimy dalej co jakiś czas mieszając całość łyżką, żeby masa była jednolita.
- Na koniec mielenia masa powinna ciągle mieć widoczne kawałki cieciorki – zobaczcie na zdjęcie jak to mniej więcej powinno wyglądać 😉
- Gotową masę przekładamy do miski i odstawiamy na dwie godziny do lodówki.
- Z masy formujemy kulki wielkości piłeczki ping-pongowej.
- Smażymy falafele w głębokim, mocno rozgrzanym oleju, aż zrobią się smakowicie rumiane 🙂
- Jeśli masa podczas smażenia rozpada się to należy dodać odrobinę mąki i jeszcze raz przemielić całość w robocie kuchennym – przed przystąpieniem do lepienia kulek warto sprawdzić jak masa zachowuje się podczas smażenia 🙂
- Gotowe kulki przekłada się na talerz pokryty ręcznikiem papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!
zrobiłem według waszego przepisu ale nie obierając ze skórki- bo to jest niepoważne, wyszło wspaniale, dzięki!
[…] Ten przepis na falafel jest wyśmienity! Bazuje on na 1/2 kg ciecierzycy, co pozwala przyrządzić mnóstwo pysznych falafli. 1/3 składników z tego przepisu wystarczy na wykonanie falafli na obiad dla trzech osób (jeśli falafle mają zastąpić kotlety, wychodzi wtedy po 4-5 falafelków na osobę). […]