Gofry z bitą śmietaną i owocami

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

1 godz. 0 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

15-20

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Europejska

Gofry przepis – czyli jak zrobić gofry w domu i czy warto? Od razu powiem, że warto! Są świeże, chrupiące a co najważniejsze możecie miksować składniki jak tylko chcecie. Karol jako wielki fan gofrów dostał pół profesjonalną gofrownicę – działa świetnie. Impreza gofrowa to doskonały pomysł nie tylko na kinder bal czy dzień dziecka, c’mon kto nie lubi gofrów?

Gofry z bitą śmietaną i owocami – składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 4 jajka – osobno białka , osobno żółtka
  • 0,4 litra mleka 2%
  • 150 gramów masła – roztopionego
  • 220 gramów cukru pudru
  • 20 gramów proszku do pieczenia
  • szczypta cukru waniliowego
Gofry z bitą śmietaną i owocami
Gofry z bitą śmietaną i owocami

Gofry z bitą śmietaną i owocami – przepis

  1. Żółtka utrzeć z cukrem w mikserze na gładką masę – a dokładnie – prawie na kogel mogel
  2. Do masy dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, mleko i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać
  3. Ubić białka na sztywno i delikatnie – łyżką a nie mikserem wymieszać z masą – dzięki temu gofry będą puszyste i chrupiące.

Dodatki do gofrów

  1. Śmietana 30% ubita na sztywno z odrobiną cukru
  2. Dla leniuchów śmietana w sprayu nie muszę nadmieniać, że my przygotowaliśmy domową
  3. Owoce: truskawki, borówki, maliny, czereśnie
  4. Roztopiona czekolada: ja użyłam całej tabliczki mlecznej i 4 kostek gorzkiej, łyżki masła i 3 łyżek mleka – wyszła pyszna, naturalna polewa, ale kupiliśmy też syntetyczną polewę toffi
  5. Zrobiliśmy naturalny truskawkowy mus – takiego samego używam do panna cotty
  6. Kupiłam polewę wiśniową z całymi wiśniami w lekkim żelu zwaną również frużeliną – smakuje jak z gofrowej budki – pycha
  7. Oczywiście polecam też gofry z cukrem pudrem, ale i te suche bo są wspaniałe.
Świeże gofry
Świeże gofry
4.3/5 - (52 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

9 komentarzy

  1. Wczoraj zrobiłam te gofry i wyszły wyśmienite, tylko trochę za dużo mi wyszło ich. Następnym razem zrobię z połowy 🙂

  2. […] Nie zapomnijcie o świeżych owocach, które doskonale gaszą pragnienie i dostarczają witamin i mikroelementów. Owoce świetnie pasują też do chrupiących gofrów. […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *