Pasztet z dzika

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pasztet z dzika – składniki

  • 500g mięsa dzika (można użyć też mięsa wieprzowego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: 1/4 szklanki suszonych śliwek

Pasztet z dzika – przepis krok po kroku

  1. W misce namocz bułkę tartą w mleku i odstaw na kilka minut.
  2. W międzyczasie, w rondlu rozgrzej masło i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, aż będą miękkie i lekko złociste.
  3. Dodaj mięso dzika i smaż, aż będzie dobrze przypieczone ze wszystkich stron.
  4. Jeśli używasz suszonych śliwek, dodaj je teraz do mięsa i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  5. Przełóż zawartość rondla do miski i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Do mięsa dodaj namoczoną bułkę tartą, jajka, majeranek, tymianek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  7. Przełóż masę do foremki do pasztetu lub keksówki, delikatnie wyrównaj wierzch.
  8. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz pasztet z dzika przez około 1 godzinę w temperaturze 180°C.
  9. Po upieczeniu, wyjmij pasztet z dzika z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
  10. Pasztet z dzika można podawać na ciepło lub zimno, np. z chrzanem i korniszonami.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *