Soczyste mięso na hamburgery
Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Łączny czas:
30 min.
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Amerykańska
Jak zrobić hamburgery? Nie od dziś wiadomo, że sekretem każdego przyzwoitego hamburgera jest mięso, dobrej jakości wołowina posolona tuż po smażeniu to 99% sukcesu. Jeśli przygotujecie pyszne dodatki i delikatne bułki jestem pewna, że czynność tę będziecie powtarzali i wkrótce zapomnicie o wątłych kotletach kupionych na mieście. Hamburger to idealne danie do przygotowania na imprezę – nie dość, że nie znam nikogo kto nie lubi hamburgerów to łączny czas przygotowania zajmie Wam 30 minut. Każdy sam może skomponować sobie idealną bułę i zażyczyć dowolny stopień wysmażenia mięsa.
Soczyste mięso na hamburgery – składniki
- minimum 600 gramów antrykotu wołowego (około 20% tłuszczu) do samodzielnego zmielenia w domu (można też zamówić taką usługę w dobrym sklepie – ale musicie widzieć co wpada do maszynki)
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Dodatki do hamburgerów:
- sałata, ogórek konserwowy, majonez, kaczup, grillowany boczek, pomidor, karmelizowana cebula, domowe bułki, ser np. cheddar lub inne Wasze ulubione składniki.
Mięso na hamburgery – przepis
- Mięso wołowe zmielić na średnio-grubych oczkach maszynki.
- Doprawić odrobiną pieprzu i czerwonej słodkiej lub pikantnej papryki. Nie solić i nie dodawać jajka!
- Z wołowiny uformować kotlety – minimum 150 gramów na osobę. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony na maksymalnie rozgrzanej patelni – najlepiej grillowej.
- Mięso powinno być w środku różowe i bardzo soczyste. Posolić solidnie z każdej strony już po zdjęciu kotletów z patelni. Oczywiście są ludzie, którzy lubią bardziej wysmażoną wersję – mimo wszystko kotlet musi pozostać soczysty.
- W żadnym wypadku nie dogniatajcie kotleta do patelni – tym sposobem pozbędziecie się najcenniejszych soków. Polecam zrobić kotlety trochę większe niż bułka, ponieważ skurczą się podczas smażenia.
- W międzyczasie przygotować dodatki, jeśli zamierzacie piec bułki – najlepiej jak będą już lekko przestudzone. Polecam własnoręcznie przygotowaną konfiturę z czerwonej cebuli – jak nic innego komponuje się z soczystymi wołowymi burgerami.
- Ja podpiekam przekrojone bułki w piekarniku – kładąc plaster sera na górnej połówce. Bułki powinny lekko zbrązowieć, a ser stopić. Pozostaje już napchanie bułek aromatycznymi dodatkami, sosami i oczywiście królewskim mięsem.