Soczyste mięso na hamburgery

Czas przygotowania:

20 min.

Czas gotowania:

10 min.

Łączny czas:

30 min.

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Amerykańska

Jak zrobić hamburgery? Nie od dziś wiadomo, że sekretem każdego przyzwoitego hamburgera jest mięso, dobrej jakości wołowina posolona tuż po smażeniu to 99% sukcesu. Jeśli przygotujecie pyszne dodatki i delikatne bułki jestem pewna, że czynność tę będziecie powtarzali i wkrótce zapomnicie o wątłych kotletach kupionych na mieście. Hamburger to idealne danie do przygotowania na imprezę – nie dość, że nie znam nikogo kto nie lubi hamburgerów to łączny czas przygotowania zajmie Wam 30 minut. Każdy sam może skomponować sobie idealną bułę i zażyczyć dowolny stopień wysmażenia mięsa.

Soczyste mięso na hamburgery – składniki

  • minimum 600 gramów antrykotu wołowego (około 20% tłuszczu) do samodzielnego zmielenia w domu (można też zamówić taką usługę w dobrym sklepie – ale musicie widzieć co wpada do maszynki)
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Dodatki do hamburgerów:

  • sałata, ogórek konserwowy, majonez, kaczup, grillowany boczek, pomidor, karmelizowana cebuladomowe bułki, ser np. cheddar lub inne Wasze ulubione składniki.

Mięso na hamburgery – przepis

  1. Mięso wołowe zmielić na średnio-grubych oczkach maszynki.
  2. Doprawić odrobiną pieprzu i czerwonej słodkiej lub pikantnej papryki. Nie solić i nie dodawać jajka!
  3. Z wołowiny uformować kotlety – minimum 150 gramów na osobę. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony na maksymalnie rozgrzanej patelni – najlepiej grillowej.
  4. Mięso powinno być w środku różowe i bardzo soczyste. Posolić solidnie z każdej strony już po zdjęciu kotletów z patelni. Oczywiście są ludzie, którzy lubią bardziej wysmażoną wersję – mimo wszystko kotlet musi pozostać soczysty.
  5. W żadnym wypadku nie dogniatajcie kotleta do patelni – tym sposobem pozbędziecie się najcenniejszych soków. Polecam zrobić kotlety trochę większe niż bułka, ponieważ skurczą się podczas smażenia.
  6. W międzyczasie przygotować dodatki, jeśli zamierzacie piec bułki – najlepiej jak będą już lekko przestudzone. Polecam własnoręcznie przygotowaną konfiturę z czerwonej cebuli – jak nic innego komponuje się z soczystymi wołowymi burgerami.
  7. Ja podpiekam przekrojone bułki w piekarniku – kładąc plaster sera na górnej połówce. Bułki powinny lekko zbrązowieć, a ser stopić. Pozostaje już napchanie bułek aromatycznymi dodatkami, sosami i oczywiście królewskim mięsem.
CZYTAJ  Żeberka z miodem i imbirem

kotlety wołowe do hamburgerów

hamburger

hamburger z karmelizowaną cebulą

5/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *