Warzywa lub mięso w tempurze

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

4-5

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Japońska

Chrupiące warzywa w delikatnym cieście z mąki pszennej i kukurydzianej to jedno z podstawowych dań kuchni japońskiej. Tempura to doskonały sposób na smażenie krewetek, ryb czy mięsa. Ważne, żeby ciasto nie było zbyt gęste – dzięki temu danie będzie delikatne. Polecam zanurzać przekąskę w słodkim sosie chilli – będzie pyszna.

Składniki na tempurę z warzyw lub kurczaka

  • warzywa do tempury: brokuł, marchew, słodkie ziemniaki, papryka, cukinia, cebula
  • do tempury pasuje również: cienko pokrojony kurczak, krewetki, pokrojony filet z ryby

Na ciasto:

  • pół szklanki zwykłej mąki
  • 2-3 łyżki skrobi kukurydzianej (nie powinna być żółta tylko biła – można ją kupić w sklepach ze wschodnią żywnością)
  • lodowata woda

Smażenie:

  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Warzywa lub kurczak w tempurze – przepis

  1. Umyte i osuszone warzywa kroimy na równe kawałki: grubsze słupki marchewki, papryki oraz słodkiego ziemniaka, równe różyczki brokuła, pół centymetrowe plasterki cukinii oraz grubsze krążki cebuli.
  2. Rozgrzewamy litr oleju w garnku o pojemności przynajmniej 3 litrów. Olej podgrzewamy do podobnej temperatury w jakiej smaży się np. frytki (około 180 stopni).
  3. Mąkę wsypujemy do dużej miski i dodajemy dużą szczyptę soli.
  4. Do mąki wlewamy powoli lodowatą wodę i szybko mieszamy ubijając lekko ciasto – najlepiej do tego będzie nadawać się ręczną trzepaczka do białek.
  5. Wody powinniśmy dodać tyle, żeby powstało lekkie ciasto o konsystencji bardzo rzadkiego ciasta naleśnikowego – jeśli chcemy uzyskać cięższą tempurę dodajemy mniej wody.
  6. Każdy z rodzajów warzyw obtaczamy dokładnie w tempurze i od razu przekładamy ostrożnie do gorącego oleju. Warzywa smażymy około 2-4 minuty przewracając w połowie smażenia. Najlepiej jeśli jednocześnie smażymy tylko jeden rodzaj warzywa wtedy będziemy mieć pewność, że wszystkie kawałki usmażą się w ten sam sposób.
  7. Po wyjęciu warzyw z oleju odsączamy je lekko na ręczniku papierowym.
CZYTAJ  Gunkan maki sushi

warzywa w tempurze

 

5/5 - (1 vote)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

2 komentarze

  1. Skrobia kukurydziana jest zawsze biała, to mąka jest żółta, Zamiast skrobi kukurydzianej(maizena) można dać tapiokę (skrobia z manioku). Odrobina proszku do pieczenia również nie zaszkodzi. Miłego chrupania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *