Jajecznica z białek
Czas przygotowania:
5 min
Czas gotowania:
5 min
Łączny czas:
10 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Czy szukasz nowych, kreatywnych pomysłów na śniadanie, które jednocześnie będzie zdrowe i pożywne? Pozwól, że przedstawię Ci przepis na jajecznicę z białek – fantastyczny sposób na rozpoczęcie dnia, który dostarczy Ci energii, a jednocześnie pomaga kontrolować kalorie. To jest danie, które możesz przygotować w kilka minut i które na pewno Cię napełni.
Jajecznica z białek – składniki
- 5 białek jajek
- 1 łyżeczka masła lub oleju
- Szczypta soli
- Świeżo mielony czarny pieprz
- Szczypiorek lub pietruszka do dekoracji
Jeżeli chcesz dodać odrobinę więcej smaku i koloru do swojego dania, pomyśl o dodaniu pokrojonej w kostkę papryki, cebuli lub pomidorów. Te dodatki nie tylko ubogacą smak twojej jajecznicy z białek, ale również dodadzą jej atrakcyjności wizualnej.
Jajecznica z białek – przepis krok po kroku
- Zacznij od rozgrzewki patelni na średnim ogniu. Dodaj masło lub olej i pozwól mu rozgrzać się.
- W tym czasie oddziel białka od żółtek. Jeżeli jesteś na diecie wysokobiałkowej, żółtka możesz zachować na później do innego przepisu.
- Wlej białka na patelnię. Nie mieszaj ich natychmiast – poczekaj, aż zaczną się ściąć.
- Gdy białka zaczną się ściąć, delikatnie mieszaj je na patelni, dodaj sól i pieprz.
- Gdy białka będą już w pełni ścięte, ale nadal wilgotne, zdejmij patelnię z ognia.
- Podawaj jajecznicę z białek z dodatkiem posiekanego szczypiorku lub pietruszki na wierzchu.