
Jajecznica z chorizo i papryką
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Jajecznica z chorizo i papryką to połączenie, które łączy w sobie delikatność jajek, pikantność chorizo i słodycz papryki. Przekonajcie się sami, jak smakuje to wyjątkowe danie.
Jajecznica z chorizo i papryką – składniki
- 4 jajka
- 100 g kiełbasy chorizo
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Jeśli nie masz chorizo, możesz użyć innej pikantnej kiełbasy, takiej jak np. pepperoni. Zamiast czerwonej papryki, można użyć żółtej lub zielonej dla odmiany smaku i koloru.
Jajecznica z chorizo i papryką – przepis krok po kroku
- Kiełbasę chorizo kroimy w cienkie plasterki.
- Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie paski.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie dodajemy chorizo i paprykę. Smażymy przez około 5 minut.
- W międzyczasie, w misce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich sól i pieprz.
- Gdy chorizo i papryka są już podduszone, wlewamy jajka na patelnię i mieszamy aż do ścięcia.
- Kiedy jajecznica z chorizo i papryką jest już gotowa, ściągamy patelnię z ognia.