Jajecznica z chrzanem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Dzisiejszy przepis na jajecznica z chrzanem to niebanalna propozycja dla tych, którzy lubią połączenia klasycznych dań z nieco nietypowymi składnikami. Chrzan dodaje nie tylko pikantności, ale również odrobinę swoistego, przyziemnego smaku, który doskonale komponuje się z delikatnością jaj. Czas na nowe smaki przy porannym stole!
Jajecznica z chrzanem – składniki
- 4 duże jajka
- 2 łyżki świeżo startego chrzanu (lub z słoika, jeśli nie masz świeżego)
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- (opcjonalnie) garść świeżej natki pietruszki do podania
Jajecznica z chrzanem – przepis krok po kroku
- Na początek przygotuj składniki. Jeżeli korzystasz ze świeżego chrzanu, to zetrzyj go na drobnej tarce.
- Roztop masło na średnim ogniu na dużej patelni.
- W międzyczasie, w niewielkiej misce ubij jajka. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie dodaj do nich starty chrzan.
- Gdy masło będzie dobrze rozgrzane, wlej mieszankę jaj i chrzanu na patelnię. Gotuj na średnim ogniu, regularnie mieszając, aż jajecznica będzie miała pożądaną konsystencję.
- Na koniec jajecznica z chrzanem może być podana z posiekaną natką pietruszki.