Jajecznica z chrzanem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Dzisiejszy przepis na jajecznica z chrzanem to niebanalna propozycja dla tych, którzy lubią połączenia klasycznych dań z nieco nietypowymi składnikami. Chrzan dodaje nie tylko pikantności, ale również odrobinę swoistego, przyziemnego smaku, który doskonale komponuje się z delikatnością jaj. Czas na nowe smaki przy porannym stole!

Jajecznica z chrzanem – składniki

  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu (lub z słoika, jeśli nie masz świeżego)
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • (opcjonalnie) garść świeżej natki pietruszki do podania

Jajecznica z chrzanem – przepis krok po kroku

  1. Na początek przygotuj składniki. Jeżeli korzystasz ze świeżego chrzanu, to zetrzyj go na drobnej tarce.
  2. Roztop masło na średnim ogniu na dużej patelni.
  3. W międzyczasie, w niewielkiej misce ubij jajka. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie dodaj do nich starty chrzan.
  4. Gdy masło będzie dobrze rozgrzane, wlej mieszankę jaj i chrzanu na patelnię. Gotuj na średnim ogniu, regularnie mieszając, aż jajecznica będzie miała pożądaną konsystencję.
  5. Na koniec jajecznica z chrzanem może być podana z posiekaną natką pietruszki.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *