Jajecznica z papryczką jalapeno
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Proponuję dziś przepis na jajecznica z papryczką jalapeno. To wyjątkowe połączenie klasycznej jajecznicy z odrobiną meksykańskiego temperamentu, które na pewno Was zaskoczy. Jeżeli jesteście fanami ostrych smaków, to na pewno pokochacie tę wersję popularnej jajecznicy.
Jajecznica z papryczką jalapeno – składniki
- 4 jajka
- 1 średnia papryczka jalapeno (można zastąpić inną ostrą papryczką)
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- (opcjonalnie) kilka listków świeżej kolendry do podania
Jajecznica z papryczką jalapeno – przepis krok po kroku
- Zacznij od przygotowania papryczki jalapeno. Usuń gniazda nasienne, a następnie drobno pokrój papryczkę.
- Rozgrzej masło na patelni, a potem dodaj pokrojoną papryczkę. Smaż ją przez około minutę, pamiętając o regularnym mieszaniu.
- W międzyczasie rozbij jajka do miski, dodaj do nich szczyptę soli i pieprzu, a potem dokładnie je roztrzep.
- Wlej jajka na patelnię z papryczką jalapeno i smaż, cały czas mieszając, aż do momentu, gdy zaczną tężeć i będą gotowe do podania.
- Podawaj gorącą jajecznica z papryczką jalapeno z posiekaną świeżą kolendrą na wierzchu.