Wigilijna kapusta z grochem i grzybami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Kapusta z grochem to bardzo popularne wigilijne danie – przyznam, że nie znałam tego dania i nie ukrywam, że przeraził mnie ten miks – groch z kapustą wydał mi się daniem bardzo dziwnym, przesadzonym i podchodziłam do niego sceptycznie, ale postanowiłam spróbować. Okazało się, że danie to jest smaczne i delikatne mimo odważnego zestawienia składników – może nie zostałam jego dozgonną fanką, ale na pewno kiedyś jeszcze je przyrządzę.
Wigilijna kapusta z grochem i grzybami – składniki
- pół kilograma kiszonej kapusty
- pół szklanki łuskanego grochu (namaczanego przez noc)
- garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
- olej lub masło do smażenia
Wigilijna kapusta z grochem i grzybami – przepis
- Groch namoczyć na noc przed, a następnie ugotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody.
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i dodać do niej pokrojoną kapustę kiszoną (jeśli jest mocno kwaśna należy ją wcześniej wypłukać).
- Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, następnie pokroić i dodać do kapusty wraz z wywarem po namaczaniu. Dodać sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.
- Gdy kapusta lekko zmięknie dodać ugotowany groch – dusić całość powoli jeszcze przez 15 minut, aż smaki się połączą.
Kapusta z grochem to sycące i smaczne danie – jednak wolę prostszą odmianę bez grochu, polecam tradycyjną kapustę z grzybami.