Karkówka w soli

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Karkówka w soli


Karkówka w soli

Karkówka w soli – składniki

  • 1 kg karkówki
  • 1 kg soli
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki suszonego czosnku
  • opcjonalnie: świeżo mielony pieprz

Karkówka w soli – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj karkówkę, usuwając nadmiar tłuszczu i błon.
  2. W misce wymieszaj sól, tymianek, rozmaryn i czosnek.
  3. Na dużym kawałku folii aluminiowej ułóż połowę mieszanki soli.
  4. Umieść karkówkę na soli, a następnie przykryj drugą połową mieszanki soli.
  5. Zawiń karkówkę w folię aluminiową, starając się szczelnie zamknąć.
  6. Wstaw karkówkę do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby mięso nasiąkło solą i przyprawami.
  7. Po upływie czasu, wyjmij karkówkę z lodówki i rozgrzej piekarnik do 180°C.
  8. Usuń folię aluminiową z karkówki i umieść ją na ruszcie w naczyniu żaroodpornym.
  9. Piecz karkówkę w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny, aż będzie miękka i soczysta.
  10. Podawaj karkówkę w soli pokrojoną na plastry, najlepiej z ulubionymi dodatkami.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *