Karkówka w sosie

Czas przygotowania:

25 min

Czas gotowania:

2 godz.

Łączny czas:

2 godz. 25 min

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

polska

Karkówka w sosie – składniki

  • 1 kg karkówki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Karkówka w sosie – przepis krok po kroku

  1. Karkówkę pokrój na kawałki o grubości około 2 cm.
  2. Cebule i czosnek obierz i posiekaj.
  3. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  4. Dodaj kawałki karkówki i smaż na średnim ogniu, aż będą dobrze zarumienione z każdej strony.
  5. Posyp mąką i wymieszaj, aby karkówka była równomiernie pokryta.
  6. Stopniowo dodawaj bulion, sos sojowy, musztardę, ketchup, tymianek, oregano, paprykę, sól i pieprz. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  7. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż karkówka będzie miękka i soczysta.
  8. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami lub kaszą.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *